Crisis in het mbo leidde tot unieke samenwerking.

Mbo’ers zijn de ruggengraat van de maatschappij en verdienen een gedegen praktijkopleiding. Oplopende stagetekorten als gevolg van corona brachten deze missie in gevaar. Logisch dus dat ook de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) direct aanschoof bij het Regionaal Actieplan Stages. “In tijden van crisis is het één voor allen en allen voor één.”

Zoeken naar verbindingen is de SBB niet vreemd. Samen met beroepsonderwijs en bedrijfsleven werkt de organisatie al jaren aan de optimale aansluiting van het onderwijs op de arbeidsmarkt. Zo erkennen en begeleiden ze leerbedrijven waar studenten terechtkunnen voor een stage of leerbaan van goede kwaliteit. En ze maken afspraken over wat de student moet weten en kunnen om bijvoorbeeld een mbo-diploma, een mbo-certificaat of een praktijkverklaring te behalen. Allesbehalve rooskleurig "Verder verzamelt SBB de cijfers, trends en ontwikkelingen over onder andere het beroepsonderwijs, arbeidsmarkt, stages en leerbanen in de regio’s en sectoren. En die ontwikkelingen toonden sinds de start van de coronacrisis een allesbehalve rooskleurig beeld in een aantal sectoren," aldus Marijke Heine, senior adviseur onderwijs en arbeidsmarkt bij SBB. “De stagetekorten liepen dusdanig hoog op dat al gauw duidelijk werd dat overheid, onderwijs en ondernemers nog nauwer moesten gaan samenwerken. Al was het in eerste instantie alleen maar om goed in beeld te brengen wáár al die tekorten zaten.” Bellen om stageplekken Martijn van Blitterswijk, programmamanager Landelijk actieplan stages en leerbanen: “Na de eerste lockdown dacht iedereen: het ergste is achter de rug. In plaats daarvan werd het alleen maar erger. Uiteindelijk dreigden duizenden studenten in de regio Rijnmond hun stage mis te lopen. Kortom, dat werd opnieuw bellen en bedelen om stageplekken.” Zo hing regiocoördinator Joppe Spaa elke twee weken aan de lijn met mbo-scholen om een vinger aan de pols te houden waar de tekorten zaten. Aan de hand daarvan benaderde hij gericht bedrijven en brancheorganisaties samen met de 35 collega-adviseurs praktijkleren in de regio om uit te zoeken of men toch niet een paar stagiaires kwijt zou kunnen. Eventuele leads speelde hij direct door naar de scholen.

Rosina de Cocq van Helwijnen Reedijk (stagebureau van de gemeente Rotterdam) tijdens Ideas on Stage 2021

Voor de circa 500.000 mbo-studenten in ons land is leren in de praktijk een onmisbaar deel van hun opleiding. Dankzij de erkende leerbedrijven die in goede samenwerking met scholen stages en leerbanen creëerden, konden mbo-studenten hun opleiding vervolgen. Daarom organiseerden we Ideas on Stage. Want prachtige initiatieven verdienen een podium! Ideas on Stage 2021

Tijdelijke certificering Spaa: “Om ook bedrijven buiten het bestaande netwerk hiertoe aan te sporen, werden webinars voor geïnteresseerden en stagebeurzen in de vorm van speeddates geregeld. Allemaal online natuurlijk! Daarnaast werden de regels om als leerbedrijf erkend te worden ietsjes versoepeld. Zo kon in de coronatijd een leerbedrijf op afstand worden erkend.” “Voorop stond wel dat het kwalitatief goede stageplekken moesten zijn,” stelt Heine. “Veiligheid was een ander belangrijk speerpunt. Er moést praktijkbegeleiding zijn. Maar verder zijn we veel breder en creatiever gaan kijken naar wat een passende stage voor iemands leerproces zou kunnen zijn.” Van Blitterswijk: “Denk aan horecastudenten die als host aan de slag gingen op priklocaties van de GGD. Of aan studenten luchtvaartdienstverlening die een alternatieve stage liepen in de zorg om zo alsnog de nodige bpv-ervaring op te doen.” Nieuwe stagemarkt Met die opdracht op zak besloot Kees Turkenburg, die vanuit SBB de contacten onderhoudt met de gemeente Rotterdam - waar zo’n 800 managers werkzaam zijn - ook het ambtenarenapparaat om hulp te vragen. En die kreeg hij. Samen met onder andere Rosina Reedijk, projectleider Stagebureau bij de gemeente, en Rachèl Fortuyn van Albeda wist hij binnen de gemeente een hele nieuwe stagemarkt aan te boren. Al deze inspanningen wierpen duidelijk hun vruchten af. “Per 1 juli 2021 wist SBB 974 nieuwe stagebedrijven te realiseren. Het merendeel daarvan bij bedrijven die voorheen nooit of slechts mondjesmaat stagiairs aannamen,” aldus Van Blitterswijk.

Saamhorigheidsgevoel "Bijzonder," vindt ook Heine die het succes vooral verklaart uit het Rotterdamse saamhorigheidsgevoel. “Gebleken is dat er veel behoefte is aan samenwerking en om dit ook na corona vast te houden. Deze crisis heeft iets opgeleverd wat we graag willen vasthouden. Van stagetekorten naar stagebehoeften; dat is de insteek voor de toekomst.”