"Alleen ga je sneller, maar samen kom je verder"

Pieter van Klaveren, voorzitter MKB Rotterdam Rijnmond, zag tijdens corona veel ellende. Maar er waren ook lichtpuntjes. Misschien wel de grootste: de wijze waarop de ‘triple helix’ van overheid, bedrijfsleven en kennisinstellingen aan de slag ging om de stijgende stagetekorten in de regio op te lossen. “Gezamenlijk en eensgezind.”

Ook vóór corona hamerde Van Klaveren, sinds 2017 voorzitter van MKB Rotterdam Rijnmond, al regelmatig op het belang van goede samenwerking. Niet alleen tussen ondernemers onderling, maar ook met gemeenten, onderwijsinstellingen, enzovoorts. “Want alleen ga je misschien sneller, samen kom je verder. De problematiek rondom oplopende stagetekorten - of liever: hoe het Regionaal Actieplan Stages deze heeft weten terug te dringen - zijn daar een goed voorbeeld van. Bereidwillig MKB "Dit is voor een groot deel te danken aan de bereidwilligheid van mkb-bedrijven," zegt hij. “Ondanks dat ondernemers in zak en as zaten, probeerden velen alsnog hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen door stages zo veel mogelijk door te laten gaan. Sterker, mede dankzij de campagne Stage010, zijn er sinds november vorig jaar zelfs 974 nieuwe leerbedrijven bijgekomen in het midden- en kleinbedrijf. Maar ook het Leerwerkloket verdient alle lof," aldus Van Klaveren. “Hun Stimuleringsfonds, waarbij bedrijven financiële compensatie kregen indien zij stagiairs aannamen, hielp eveneens enorm. Hoewel geen schokkende bedragen creëerde deze bijdrage net dat beetje goodwill bij ondernemers om alsnog overstag te gaan.”

Minder star Daarnaast mag ook zeker het SBB niet onbenoemd blijven, vindt hij. “Door minder star vast te houden aan eerdere regels rondom de erkenning van leerbedrijven hebben ook zij menig ondernemer versneld over de streep getrokken om tóch stagiairs aan te nemen.” Van Klaveren legt uit: “In et hverleden zag je wel eens dat potentiële stagebedrijven niet door de keuring kwamen, omdat ze net een of twee puntjes misten voor de certificering. Bijvoorbeeld omdat de praktijkbegeleiding niet helemaal op orde was. Wanneer je een overschot hebt aan leerbedrijven is het prima om zo kieskeurig te zijn. Maar in tijden van crisis zal je flexibeler moeten zijn.”

Externe coaching "Ook de mbo-scholen zelf zagen dat direct al in," vervolgt hij. “Wanneer bedrijven de capaciteit misten om studenten te begeleiden, boden zij aan deze coaching voor hen te regelen. Zowel intern - middels hun eigen bpv-begeleiders - of anders wel door het inhuren van externe professionals.” Wat verder enorm heeft geholpen, is dat men het branche-denken grotendeels heeft losgelaten. “Studenten gastheer/-vrouw in een restaurant proberen te plaatsen als alle cafés en restaurants dicht zijn, heeft weinig nut. Maar gebleken is dat zo’n student in de zorg of facilitaire dienstverlening evengoed de nodige service skills kan opdoen.” Maatwerk moet blijven Dit out-of-the-box denken heeft jongeren volgens Van Klaveren veel leed bespaard. Zo konden ze alsnog stage lopen en hun diploma behalen. “Laten we de geleerde lessen dus niet uit het oog verliezen en ook in de toekomst maatwerk blijven bieden. Dat komt niet alleen de student ten goede, maar ook het MKB als hun belangrijkste werkgever.”